Just nu

  • 24 spelare online
  • 231 925 frågor
  • 16 983 medlemmar
  • 7 663 ämnen


Staden Rom

Staden Rom, från början tills idag

Staden Rom
Frågor: 10
Popularitet:3
Betyg (3.2):3
Svårighet:3
Publicerat:2007-12-10


Tips

Populära turistmål i Rom

Rom är en stad som är stolt över sitt gamla arv. Första gången man besöker Rom kan man lätt överväldigas av allt den magnifika staden har att erbjuda. Därför är det en bra idé att göra upp en liten plan och läsa på lite innan man åker dit, så att man hinner se det man verkligen tycker är viktigt. Rom är uppdelat i flera distrikt med centrum. Colosseo-distriktet innehåller de äldsta attraktionerna som Colosseum, Capitolium och Forum Romanum. I utkanten av centrum ligger gamla Rom med Pantheon, fantastiska katedraler, plazor och renässansarkitektur.

Man hinner inte se alla de bästa turistattraktionerna i Rom på bara några dagar. Smarta resenärer kommer inte ens försöka se allt på en resa. Så vad ska man se först? Naturligtvis ska dina egna intressen att styra dina val, men det finns vissa platser som nästan är obligatoriska landmärken i Italien och i hela Europa, som Colosseum och Pantheon. Försök att variera dina erfarenheter när du utforskar Rom, så att du inte besöker för många gamla platser eller kyrkor i rad. Rom är så stort att det kan bli lite övermäktigt att bara gå på sightseeing hela tiden, så glöm inte att njuta av la dolce vita i en park eller på ett café emellanåt.

Boende i Rom

När det gäller boende i Rom så är det många som hyr en lägenhet eller ett semesterboende genom Interhome. Då kommer man nära lokalbefolkningen, men man har alla de bekvämligheter man kan tänka sig. Det är väldigt praktiskt om man är många som reser, och dessutom ofta mycket billigare än att bo på hotell. Det är lättare att hitta små trevliga kvarterskrogar om man inte bor mitt i turiststråken, och man kan äta en riktigt frukost hemma innan man går ut på staden.

När man är i Rom måste man självklart se Colosseum och Konstantinbågen. Det är den största byggnaden som finns kvar från den romerska eran, och den utgör fortfarande modellen för dagens idrottsarenor. Byggnationen av Colosseum påbörjades år 72, och här har romarna sett fantastiska teaterföreställningar, festivaler, cirkusar eller gladiatorspel i många generationer. En annan byggnad man måste se i Rom är Pantheon, en av de bäst bevarade romerska byggnaderna. Den byggdes år 126 och är ett tempel för alla romerska gudar. Trots att det är 2000 år gammalt, är Pantheons berömda kupol världens största obehandlade betongkupol. Man tror att Marcus Agrippa byggde Pantheon som sitt privata tempel. Den nuvarande byggnaden rekonstruerades av kejsar Hadrianus.

Ett besök på Petersplatsen med Peterskyrkan och Vatikanmuseerna är också ett måste. Peterskyrkan är centrum för den katolska världen och en stor turistattraktion. Med sina 120 meter i takhöjd skulle hela Frihetsgudinnan rymmas inuti. Kyrkan står på den plats där Petrus, aposteln som anses vara den första påven, korsfästes och begravdes. Byggandet på den nuvarande byggnaden började år 1506 och slutfördes år 1615. Många kända konstnärer arbetade på komplexet och omgivningen: Michelangelo utformade kupolen medan Bernini utformade den stora Petersplatsen. Vatikanmuseet började på 1500-talet med en samling skulpturer. Idag omfattar de flera museer inom Vatikanstaten, och innehåller några av världens viktigaste reliker. Sevärdheter i museerna inkluderar Raphaelrummen och det utsökt dekorerade Sixtinska kapellet dekorerat av Michelangelo.

Använd denna frågesport på din egen websida genom att lägga in följande HTML-kod: Anmäl dig till en kurs i ämnet. Du kan i lugn och ro själv lära dig frågorna

MedlemKommentarerDatumBetyg
TitaniaRom håller i alla lägen, även här!2007-12-294
RetorLite väl få frågor om den stora staden. Många årtalsfrågor.2007-12-123
BolorentzBorde finnas viktigare frågor om Rom än när olika byggnader och platser blev klara.2007-11-252
kremlaPopulationen borde anges mera översiktligt. De där siffrorna hinner ändras medan vi löser frågorna! Väl stora bilder. En knapp 3:a2007-11-193
Övriga betyg: tatoomike 5 , Gunnarfo 3

Senaste körningarna (Snabben):
MedlemDatumResultat
boxxi2019-07-213 (3)
boxxi2019-07-217 (10)
Otium2019-04-214 (10)
kratki2019-04-213 (5)
kratki2019-04-215 (10)
Hem