Just nu

  • 6 spelare online
  • 235 166 frågor
  • 13 974 medlemmar
  • 7 750 ämnen

Kast med tärningar

Tärningsfrågor

Här kan du spela utan krångel


Kategori:Spel & Fritid
Frågor: 11
Popularitet:3
Betyg (3.6):4
Svårighet:3
Skapat:2008-04-14


Tips

En kort översikt av spelhistoria

Människans historia och spel är två saker som är tätt sammanflätade. Spel och andra sysslor utan något egentligt pragmatiskt syfte bortsett från nöje har förekommit genom alla tider. Vi spelar för att stärka vänskap, underhålla oss själva och för att använda vår intelligens för att fritt kunna utforska någonting komplext och intressant.

Djurs lekar tyder på ett spår i det förflutna

Om du någonsin besökt djurparken så vet du att apor har en tendens att leka. Dessa lekar saknar, precis som spel, något syfte utanför leken i sig. Man skulle kunna argumentera för att det är ett sätt för aporna att knuta närmare bekantskap med varandra, men så är även fallet för människor. Det finns alltså tecken i djurriket på att vi lekte, vilket egentligen är en form av mer fysiskt spelande, redan innan vi kunde prata. Oavsett om du kallar det för spel eller lek, så har det utvecklats väldigt mycket i samband med teknologi. Från brädspel till datorspel och online casinon, våra spel har verkligen genomgått en förändring.

Tärningen har en rik historia

Tärningen är verkligen inte en modern uppfinning. Faktum är att det är ett av de äldsta kända spelverktygen som hittats. I sydöstra Iran har man till exempel hittat en 3000 år gammal uppsättning tärningar, vilket innebär att människor har spelat med tärningar i tusentals år.

Tärningens enkelhet är antagligen det som gör den så tidlös. Ett barn kan förstå sig på hur en tärning fungerar, utan några som helst instruktioner. Tärningen har dessutom väldigt många användningsområden, och kan i princip användas till vad som helst. Det är inte svårt att komma på nya spel där tärningar är inblandade, testa gärna själv!

Brädspel och kortspel är också äldre än vad man tror

Om du gillar sällskapsspel så är befinner du dig i gott sällskap. De absolut tidigaste kända brädspelen är runt 5000 år gamla, och spelades av egyptierna. Brädspel är någonting som har utvecklats självständigt på flera olika ställen i världen. Troligtvis har det alltid spelats någon form av brädspel så länge människan har kunnat använda verktyg. Det är ett vanligt missförstånd att spel som till exempel schack är uråldrigt, men detta stämmer verkligen inte. Schack är ett förhållandevist komplext och nytt spel.

Några av dessa brädspel är dock hundratals år gamla, vilket fortfarande är mycket gammalt. Det intressanta med allt detta är att många av dem fortfarande spelas idag! Schack, Go och Backgammon är några exempel på populära spel som överlevt genom tiderna.

Elektroniska spel

Det är här möjligheterna verkligen börjar skjuta i höjden. Vi har byggt upp en värld där det är möjligt att spela med någon på andra sidan jordklotet! Om detta inte övertygar dig om människors vilja att spela med varandra, så kommer ingenting göra det.

Det förvånar dig nog dock att höra att det första elektroniska spelet uppfanns redan innan den första datorn. Det var först på 70-talet som elektroniska spel som vi känner igen dem idag verkligen började skjuta i höjden. Arkadmaskiner med Pacman, Space Invaders, osv, fanns i princip överallt. På 80- och 90-talet började man se tecken på att den elektroniska spelindustrin började ta steg mot de mer komplexa spelen vi ser idag.

Använd denna frågesport på din egen websida genom att lägga in följande HTML-kod: Anmäl dig till en kurs i ämnet. Du kan i lugn och ro själv lära dig frågorna

MedlemKommentarerDatumBetyg
vargsvansKunde varit mer varierat, men bra övningar i sannolikhetslära.2008-09-284
jsalagom svårt och bra blandning2008-04-174
zooginenkelt utan tidspress2008-04-155
electric15helt ok.2008-04-134
NedomanskyEtt annorlunda ämne som håller god kvalitet!2008-04-114
AlsaceKul! Särskilt när man måste räkna lite! Ang Patas inlägg: Yatzy med ettor var ju ett påstående inte ett uttömmande svar!2008-04-104
Övriga betyg: tatoomike 3 , Gunnarfo 3 , Kettunen 2 , maats 3 , epod 4

Senaste körningarna (Snabben):
MedlemDatumResultat
SusannF2017-01-2311 (11)
SusannF2017-01-238 (11)
PJGH2017-01-101 (1)
PJGH2017-01-101 (2)
PJGH2017-01-109 (11)
Hem