Just nu

  • 15 spelare online
  • 241 742 frågor
  • 14 475 medlemmar
  • 7 837 ämnen

Datorer & Internet

Frågor om den digitala världen som berör Internet, datorer, operativsystem, telefoni mm

Datorer & Internet
Kategori:Teknik & vetenskap
Frågor: 43
Popularitet:4
Betyg (3.5):4
Svårighet:3
Skapat:2007-02-06


Tips:

Web 3.0 - Vad är och innebär det?

Web 3.0 är den kommande tredje generationen av internet. Denna nya generations internet är baserad på blockchain-teknologin och innefattar begrepp som decentralisering och token-baserad ekonomi. Men vad är Web 3.0 egentligen, och vad betyder det för oss som dagligen använder oss av internet?

Att definiera Web 3.0 är inte helt enkelt. Det är, för att beskriva det kort, en helt ny era av internet som påstås ta makten ur händerna från stora teknikföretag och som istället ger makten till helt vanliga internetanvändare. Termen Web 3.0 hänvisar helt enkelt till ett skiftande paradigm på internet som främjar decentraliserade, interoperabla protokoll, samtidigt som beroendet av stora teknikföretag minimeras.

Fortfarande förvirrad? Låt oss förklara vad Web 3.0 faktiskt är och innebär nedan på ett så enkelt sätt som möjligt.

 

Internet – en historisk tillbakablick

För att kunna förstå sig på Web 3.0 och vad det är så krävs det först en förståelse för tidigare eror av internet, alltså Web 1.0 och Web 2.0.

Web 1.0

Den första versionen av internet är erkänd som det första steget i hela internet-evolutionen. Den karakteriseras bäst som en webbupplevelse som endast är baserad på läsande. Med Web 1.0 kan användare läsa information på hemsidor som drivs av webbläsare, HTML, HTTP och URL-teknik. Upplevelsen är dessutom väldigt decentraliserad och det finns inga faktiska sökmotorer.

Web 2.0

Därefter kom Web 2.0, den andra generationen av internet. Denna generation kallas många gånger också för det sociala internetet, eftersom den underlättar interaktion mellan användare och hemsidor. Web 2.0 är driven av mobila och sociala nätverk samt molnteknik som möjliggör för användare att både läsa och skriva innehåll på hemsidor och applikationer samt distribuera det mellan olika hemsidor. Den största delen av användardatan i Web 2.0 ägs av stora teknikföretag, som Meta, YouTube och Twitter. Något som för oss vidare till varför idén kring Web 3.0 föddes.

De stora teknikjättarna dominerar nämligen dagens slutna och centraliserade ekosystem. På så sätt fungerar de som förmedlare till människors digitala liv, och människor som vill delta fullt ut i samhället känner sig tvungna att gå med i dessa plattformar. Ett centraliserat ekosystem innebär dessutom att storföretagen kan samla in och involvera enorma mätningar av individers data på sätt som enskilda användare har begränsad kontroll över. Något som enligt många upplevs som ett otroligt maktmissbruk och samtidigt väldigt odemokratiskt.

Web 3.0

I Web 3.0 kommer det för närvarande inte finnas något krav på existensen av enorma, privatägda teknikföretag. Istället för att användardata ska lagras i ett datacenter så kommer det lagras säkert och distribueras över många enheter. Detta ger i sin tur makten tillbaka till individerna i samhällen.

 

Web 3.0 - det “nya internetet”

Web 3.0 är alltså nästa steg i evolutionen av internet som påstås kunna göra internet mer intelligent och samtidigt kunna bearbeta information med artificiell intelligens. Web 3.0 är högt decentraliserat och utnyttjar blockchain-tekniken. Resultatet är mänsklig, verklig kommunikation – fast digitalt. I det nya internetet behåller användaren kontrollen över sin data och sitt innehåll och slipper förlita sig på mellanhänder. Inom det nya internetet finns det dessutom en hel del Web3 Projekt som kan komma att förändra hela världen.

Den nya eran av internet kommer att ge en mer personlig och anpassad surfupplevelse, smartare och mer människoliknande sökmotorer och andra decentraliserade fördelar som påstås kunna bidra till ett mer effektivt och demokratiskt internet. Detta kommer att uppnås genom att varje enskild användare får större kontroll över sin data, och skapa en rikare upplevelse online tack vare de flera olika innovationer som påstås följa med Web 3.0. När Web 3.0 väl blir en integrerad del i vårt liv kommer det vara svårt för oss att tänka oss ett liv utan den. Precis som det idag är svårt att tänka sig ett liv utan Web 2.0.

Använd denna frågesport på din egen websida genom att lägga in följande HTML-kod: Anmäl dig till en kurs i ämnet. Du kan i lugn och ro själv lära dig frågorna

MedlemKommentarerDatumBetyg
eatshitHela ämnet verkar ha passerat bäst före datum. 2015-09-092
mammamuhuSvårt, om man ej är i data-branschen 2007-06-303
Övriga betyg: AntonioViwaldi 1 , MickyFinn69 4 , InCiDeR 5 , Faffe 3 , kaptnen 3 , Conth 4 , risa2 5 , cyric 5 , tomasz 4 , Nilton 3 , Tojje 2 , Viking 5 , Peken 4

Senaste körningarna (Snabben):
MedlemDatumResultat
robertk2022-09-2839 (43)
amml2022-07-1717 (43)
Tornfalken2022-06-2414 (43)
DavidLvgren2022-06-2431 (43)
Danniv2022-05-290 (2)
Hem