Just nu

  • 4 spelare online
  • 235 443 frågor
  • 13 841 medlemmar
  • 7 754 ämnen

Samhällsekonomi

Grundläggande men blandade frågor inom samhällsekonomin. Ett ganska komplext ämne där många faktorer spelar in, så en överskådlig förenkling har jag haft i åtanke.

Kategori:Samhälle
Frågor: 15
Popularitet:4
Betyg (3.5):4
Svårighet:2
Skapat:2009-02-27


Tips
  1. Olika typer av lån – vilket är bäst för dig?

Det kan dyka upp många olika situationer där du som privatperson behöver låna pengar. Ibland är det för akuta ärenden som kräver mindre summor och andra gånger behövs det pengar till större köp, i form av exempelvis bostad eller ett fordon. Beroende på syfte och situation finns det olika typer av lån som passar olika bra. Oavsett varför du tar ett lån så är det alltid en god idé att göra sina efterforskningar innan något beslut fattas. 

Sms-lån – snabba pengar men hög ränta

Befinner du dig i ett läge där du måste komma över en mindre summa så snart som möjligt så är sms-lån ett alternativ. Det finns många sms-lån att välja bland och är du osäker på vilket som passar dig bäst så kan du vända dig till sidor som www.alltomsmslan.se för att jämföra olika snabblån med varandra. Det positiva med ett sms-lån är att det går fort att få igenom och du har stor frihet med vad du använder pengarna till.

 

Du bör dock tänka över beslutet noga innan du tar ett sms-lån. I akuta stunder kan det vara en sann räddare i nöden, men om du inte är säker på att du kommer få in pengar för att betala av lånet så är det bättre att avstå helt. Bra att veta gällande sms-lån är att de med sin korta löptid kommer med en väldigt hög ränta, från 30% och uppåt. Välj därför ett snabblån enbart om du har en klar bild för hur du ska betala av lånet och om det är till att fungera som en kortsiktig ekonomisk lösning. 

Privatlån med och utan säkerhet – för att låna större summor

Med sms-lån brukar du kunna låna mellan 1000 kr och 40 000 kr. Behöver du låna större summor så finns det andra typer av privatlån att vända sig till, och då främst privatlån utan säkerhet och privatlån med säkerhet. 

 

Förutom att privatlånen kan generera en större summa än sms-lån så kommer de i de flesta fall med en betydligt lägre ränta. Det som skiljer privatlån med och utan säkerhet åt är att du för lån med säkerhet måste lämna någon form av egendom i garanti till långivaren. Fördelen med det är att du kan få ut en ännu högre summa än lånet utan säkerhet. Räntan minskar även för lån med säkerhet. Bolån och lån för dyrare fordon brukar vara former av privatlån med säkerhet.

 

Fördelen med privatlån utan säkerhet är att det ofta är en process som går snabbt och du har en stor frihet med vad du gör med pengarna. Ett privatlån utan säkerhet kan vara värt att överväga om du behöver en aningen större summa i en situation som inte är allt för akut.   

 

Det finns alltså lån som är olika bra för olika typer av situationer. Gör du din research innan du tar lånet och har en plan över hur du ska betala tillbaka pengarna som du har lånat, så kommer du att känna dig lugn i ditt beslut över vilken lånetyp som passar dig bäst.

 

Använd denna frågesport på din egen websida genom att lägga in följande HTML-kod: Anmäl dig till en kurs i ämnet. Du kan i lugn och ro själv lära dig frågorna

MedlemKommentarerDatumBetyg
BisterBra och allmänbildande.2021-09-105
chingakchookGångra!!!2009-02-273
DrBeskJag hade i o f s alla rätt. Men några kan man diskutera. Är Sverige en marknadsekonomi eller en blandekonomi? Är USA en blandekonomi i så fall? Och Marx analys av kapitalismen ledde väl inte främst till att han föreslog inrättande av planekonomi, utan enl2009-02-213
joker35aTydliga o raka frågor i ett ämne som kan verka svåråtkomligt men jag tycker författaren lyckats bryta ner det till en lagom avvägd nivå.2009-02-174
Övriga betyg: AntonioViwaldi 3 , tatoomike 3 , SRB 4 , Arne56 4

Senaste körningarna (Snabben):
MedlemDatumResultat
Pelle772021-11-0112 (15)
chingakchook2021-10-3115 (15)
robertk2021-10-3011 (15)
moggemogge2021-10-1413 (15)
linkop2021-10-0614 (15)
Hem