Just nu

  • 32 spelare online
  • 233 329 frågor
  • 15 633 medlemmar
  • 7 700 ämnen


Uppfinningar

Massor av uppfinningar och maskiner

Uppfinningar
Frågor: 31
Popularitet:5
Betyg (4.0):4
Svårighet:4
Publicerat:2004-07-14


Tips

Udda svenska innovationerFå länder i världen är lika bra på att få fram innovatörer, uppfinnare och innovationer som just Sverige. Om man sticker fram hakan lite, så kanske vi till och med är världsledande, åtminstone sett till vår storlek. Sedan finns det ju mer eller mindre fantasirika innovationer.

Digitalisering ger nya innovationerIdag kanaliseras den svenska innovationskreativiteten i mångt och mycket med hjälp av en pågående digitalisering. Branscher som är direkt sprungna ur denna våg av förändring som sveper över världen blommar lite extra mycket just nu, såsom den i Sverige framväxande innovationen digital sjukvård. Framgångsrika bolag som Kry, Min Doktor, Flow Neuroscience, Doctrin, Enjo och några till är idag världsledande på ett område som sannolikt kommer växa kraftigt, men än så länge får kämpa lite i motvind mot gamla föreställningar om att vård måste genomföras med hjälp av ett personligt möte i samma rumsliga miljö.

Bara ett klick bortEn annan bransch som ofta gått mot vinden, men där de svenska innovationerna frodats är ju spelbranschen där vi idag är världsledande och innovationstakten är en aldrig sinande flod. I grunden finns Bankid som en katalysator, det vill säga möjligheten att på ett säkert sätt identifiera sig och genomföra betalningar på internet. Spelbranschen har spunnit vidare på detta och utvecklat lösningar där konsumenter kan spela utan att registrera sig. Affärsidén bakom det svenska snabbcasinot grundar sig på en rad olika innovationer som går samman i en teknisk symbios men där Bankid spelar en avgörande roll.

När det tog skruvOch allt tog väl egentligen riktig skruv med skiftnyckeln… Nja, eller kanske någonstans där i vart fall, då skiftnyckeln är en av de mest berömda svenska innovationerna genom tiderna. På ett enkelt och genialiskt vis tog svensken Johan Petter Johansson den brittiske ingenjören Richard Clyburns uppfinning och gjorde den anpassningsbar genom en funktion att justera storleken på nyckeln, beroende på vad som ska skruvas i. Ett patent som togs redan 1891 och än idag finns skiftnyckeln i snart sagt alla hem ute i världen.

SlaskrensarenMen det finns fler. Den berömda slaskrensaren i plast som nästan varje svensk använder för att plocka upp allt gegg i diskhon, uppfanns så sent som 1986 av en svensk idrottslärare från garnisonsstaden Boden vid namn Lars-Anders Edström. En tidlös uppfinning som den pågående digitaliseringen inte kan rå på – ännu. Slaskrensaren var en hushållsteknisk nästan episk revolution då man en gång för alla slapp använda disktrasa eller hushållspapper för att plocka upp ur diskhon.

Innovationer räddar och förändrar livInnovationer och uppfinningar räddar liv och förändrar vår verklighet i grunden. Vissa innovationer tycks leva i evig tid, såsom trepunktsbältet, skiftnyckeln och slaskskrapan, medan andra förändras kontinuerligt där innovationstakten aldrig får avta, såsom vi ser i de mest digitaliserade branscherna. I spelbranschen finns ingen tid för ro för innovatörer. De måste alltid vara på tå.
Använd denna frågesport på din egen websida genom att lägga in följande HTML-kod: Anmäl dig till en kurs i ämnet. Du kan i lugn och ro själv lära dig frågorna

MedlemKommentarerDatumBetyg
chingakchookEinstein, Curie och Lindbergh har väl inte uppfunnit något. Pasteur och andra kunde fått vara med i stället.2017-11-123
COGBra men missar femman p.g.a. en fråga om namnet på den förste att flyga över Atlanten: Det var visserligen en bedrift, men verkligen INTE en uppfinning.2015-11-054
KettunenTrevligt & välgjort ämne.2009-04-084
Övriga betyg: tatoomike 3 , thomas62 3 , Johan-P 4 , Catharina64 5 , Handfast 5 , kimsch 5 , BjoernAbelsson 4 , jill1111 5 , TORGIL43 4 , tomasz 4 , Cirdan 3

Senaste körningarna (Snabben):
MedlemDatumResultat
senor2020-06-2816 (31)
CABAL2020-04-231 (1)
CABAL2020-04-234 (5)
CABAL2020-04-237 (12)
CABAL2020-04-237 (19)
Hem