Just nu

  • 46 spelare online
  • 235 423 frågor
  • 13 844 medlemmar
  • 7 754 ämnen

Gitarrhjältar

Frågor om berömda hårdrockgitarrister

Gitarrhjältar
Kategori:Musik
Frågor: 25
Popularitet:3
Betyg (3.0):3
Svårighet:4
Skapat:2005-09-23


Tips

Gitarristerna som nått legendarstatus

De är musikerna som kanaliserat sina innersta känslor genom gitarrerna i sina händer, och vidgat vyerna för vad musik och gitarrspelande kan innebära. Med så gott som varje spelad ton har de berört sin publik och uppnått en nästan mytologisk status från sina platser uppe på scenen. De är gitarristerna som nått bortom professionell nivå och blivit till virtuoser inom rockmusikens värld.

Här är tre gitarrister som uppnått en ikonisk status:

Jimi Hendrix

En lista med legendariska gitarrister är självklart inte möjlig att göra utan att nämna Jimi Hendrix. Hendrix är gitarristen som inspirerat tusentals och åter tusentals efter sig, och vars arv sträcker sig långt bortom musiken han spelade – Hendrix är en ikon på alla sätt och vis, och på spelsidor som hajper har han till och med fått ett spel döpt efter sig.

Hendrix revolutionerade vad gitarrspelande kunde vara. Sättet som han använde sin whammy bar, och med säkerheten som han nyttjade sig av feedback, gjorde att det kändes som att musiken han spelade var en direkt avspegling av både själ och samtid.

Med låtar som “Purple Haze” och “Hey Joe” till sitt namn, samt framträdanden som det på Woodstock-festivalen då han gjorde sin odödliga version av “The Star-Spangled Banner”, är det få, om ens någon, som hade valt att exkludera Hendrix från en sådan här lista.

Jimmy Page

Från Jimi till Jimmy. Jimmy Page är gitarristen i, och grundaren av, Led Zeppelin – ett av världshistoriens mest framgångsrika band. Page är känd för sitt raffinerade gitarrspel och breda kunskapsregister. Det är inte bara musikerns fans som beundrar honom för hans musik. Page är aktad av sina likar i musikvärlden, till stor del tack vare hans involvering i hela processen av en musikproduktion, från idé till inspelning.

Page har gång på gång visat att hans talang sträcker sig bortom ett ofantligt, tekniskt kunnande – han har visat att han har en djup förståelse för musik som saknar motstycke. Kombinationen av att vilja visa vad som är möjligt att göra med en gitarr på en fullskalig nivå, med gitarrspelande som det i Led Zeppelins “Heartbreaker” (ta och lyssna på det där solot), gör honom till given på listan.

Keith Richards

Keith Richards anses av många vara en av de absolut främsta gitarristerna genom tiderna. Tillsammans med sitt legendariska band The Rolling Stones har han gjort sig till ett namn inom musiken som det kommer att talas om i generationer framöver.

Till skillnad från Jimi och Jimmy så kanske Richards inte har lika extrema solon till sitt namn, men han är desto mer beundrad för det han lyckats göra med det lilla (även om denne mannen är extrem på alla sätt och vis). Gitarrslingan från en låt som “(I Can’t Get No) Satisfaction” är det exempelvis få som inte har någon form av relation till, eller finner ikonisk. Richards är även känd för att spela både lead och rhythm guitar, ofta i en och samma låt, och genom åren har han växt till en sann gitarrlegendar.

Det är många gitarrister som hade kunnat kvala in på en lista som denna. I mångt och mycket är det ju sannerligen en subjektiv fråga, men när det kommer till gitarrister som har en oklanderlig talang i kombination med en form av mytologiskt skimmer över sig, så blir det dock aningen lättare att sålla agnarna från vetet. De ovan tre nämnda kändes som en given trio på en sådan lista.

Använd denna frågesport på din egen websida genom att lägga in följande HTML-kod: Anmäl dig till en kurs i ämnet. Du kan i lugn och ro själv lära dig frågorna

MedlemKommentarerDatumBetyg
RetroskoiRätt smalt ämne med onödigt många nördiga frågor2020-01-163
electric15inga bilder, inga kommentarer med mening, nä fasicken det blir en 1:a2018-08-241
mountinSvårt om man inte är insatt2007-07-163
KaanelSvårt som attan...2007-07-084
gurraguraför mycket maiden-trams.2006-10-313
TolpVäldigt svårt men ganska kul2006-10-173
suneluktaKanonbra !!!!2006-06-255
GuanoRoligt! Bra frågor, saknade dock en massa. Sen det där om att T.Iommi skulle vara den störste av dem alla...nja.2006-03-224
Övriga betyg: AntonioViwaldi 1 , StevenLoe 3 , tatoomike 1 , Ruso 4 , MozartAmadeus 2 , kimsch 3 , jonster 3 , hellgun 4 , CrilleKrok 5 , lilax 2 , Thorondor 2 , Conth 4

Senaste körningarna (Snabben):
MedlemDatumResultat
Micke-19932021-07-178 (25)
MGuru2021-05-1320 (25)
gambleake2021-04-179 (25)
Listigt2021-03-1311 (18)
Listigt2021-03-137 (25)
Hem